“Fotografriar un pastís també pot ser art”, Irving Penn

Kate Moss, per Irving Penn

Kate Moss, per Irving Penn

Irving Penn fou el fotògraf que va revolucionar la iconografia de la moda a mitjans segle XX, al unir art i publicitat, avantguarda i sentit comercial. Les seves fotografies s’exposen en els grans museus del mon, com ara el MoMA i el Metropolitan de Nova York, el Moderna Museet d’Estocolm, la National Gallery de Washington i l’Art Institute de Chicago.

Va néixer l’any 1917 a Nova Jersey. Als 17 anys començà a estudiar disseny a l’Escola del Museu d’Art Industrial de Filadelfia, sota la tutela del fotògraf rus Alexey Brodovitch, director artístic de la revista Harper’s Bazaar. Irving Penn va voler ser primer dissenyador gràfic i després pintor, però passarà a la historia com el fotograf que va transformar la fotografia de moda amb avantguardistes enfocaments, senzillesa, us agressiu del contrast en blanc i negre, i el tractar els retratats com a objectes.

Irving Penn en una sesió fotogràfica

Irving Penn en una sessió fotogràfica

A Penn se li ha criticat portar fins al límit l’enfocament tan centrat en mostrar a la persona descontextualitzada, de manera que el cos de la persona fora la única expressió. Des de la seva perspectiva, una model de Manhattan i un aborigen  Africà rebien en la seva obra el mateix tracte. A finals dels seixanta va desplaçar el seu estudi a Llatinoamerica i Africa per fotografiar nadius, sobre els quals, en una entrevista al The New York Times l’any 1991 digué, La gent que vaig fotografiar no era primitiva. La gent primitiva viu a Nova York.

Irving Penn va treballar a la revista Vogue durant tota la seva vida, fent la primera portada el 1943 i fins la seva mort, el passat 7 d’octubre, als 92 anys d’edat.

via: Elpais.com, numerof.com

Anuncis

2 comments

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s