Cristina García Rodero. María Lionza, la diosa de los ojos de agua.

La diosa de los ojos de agua, de Cristina García Rodero

La diosa de los ojos de agua, de Cristina García Rodero


L’exposició “María Lionza. La diosa de los ojos de agua
de la fotògrafa Cristina García Rodero realitzada en el marc de l’edició 2008 de PhotoEspaña està formada per un centenar de fotografies que mostren la religiositat al voltant d’aquest personatge mític veneçolà.

La fotògrafa, que ha realitzat treballs semblants a Espanya (España Oculta) i el Carib, s’endinsa en un treball de deu anys en un ritual que s’articula entorn a l’aigua, el foc i la terra.

La muntanya de Sorte, prop de Chivacoa, a l’estat veneçolà de Yaracuy, és un lloc molt visitat pels peregrins durant la Setmana Santa. Els fidels acudeixen per fer peticions a María Lonza, tant relacionades en infermetats, com problemes amb l’amor o la riquesa i el poder. Els fidels trien un lloc al bosc o al costat del riu per construir altars per invocar-la. Antigament es venerava a Yara, deessa de la naturalesa i l’amor, la llegenda de la qual sobrevisqué a la conquesta espanyola, sofrint algunes modificacions, com el nom, passant a dir-se Nuestra Señora María de la Onza del Prado de Talavera de Nivar, que amb el pas del temps es convertí en María de la Onza o María Lionza.

Aquest culte s’ha alimentat al llarg del temps de la cultura europea, asiàtica i africana, creant un ritual que mescla sants en personatges de la cultura popular veneçolana i herois històrics, cacics indis, esclaus negres, sants cristians, metges, militars o delinqüents.

La fotògrafa Cristina García Rodero ha segut notícia aquest dies per ser la primera fotògrafa espanyola en accedir a l’agencia Magnum Photos com a membre de ple dret després de completar un procés d’admissió que va començar l’any 2005.

Cristina García Rodero. España Oculta

España Oculta de Cristina García Rodero

L’agencia Magnum Photos va néixer a la segona guerra mundial per convertir-se en un mite documental fotogràfic fundat per Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, George Rodger i David Seymour.

via: Notiemail/EFE, dslrmagazine.com, elpais.com

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s