L’Home del Tanc.

tianasquare
El jove xinés que va aturar la columna de tancs va protagonitzar la imatge més coneguda de la Revolució de Tiananmen. Tal com es veu en el vídeo Heroes: The Tank Man, el jove roman decidit i immutable davant d’una columna de tancs de lExercit Popular d’Alliberament. Des d’aquest gest heroic que donà la volta al món, no es sap res de Wang, ni tan sols si aquest era el seu cognom, encara que segons un document intern del Partit Comunista Xinés, l’home que va frenar els tancs a Tiananmen no fou detingut i està viu.

A Occident les imatges del rebel foren presentades com un símbol de moviment democràtic xinés. La imatge d’una persona que es juga la vida per oposar-se sol a un esquadró militar encaixava amb la dels estudiants protestant contra el Partit Comunista Xinés i simbolitzava el poder individual per a detenir al govern i forçar un canvi en la direcció política del país.

Dins de la Xina, la imatge fou usada pel govern com un símbol de la cura que els soldats de l’Exercit Popular d’Alliberament per protegir al poble xinés. Tot i les ordres d’avançar, el conductor del tant va rebutjar fer-ho si això implicava ferir a un sol ciutadà. L’Home del Tanc es considerà com un delinqüent social, un dels símbols dels irresponsables avalotadors que varen aparèixer durant les protestes de Tiananmen i com un possible agent provocador dels governs occidentals. Dintre de la Xina, encara avui en dia, la discussió sobre l’Home del Tanc es considera desapropiada com tot allò relacionat amb les protestes de 1989.

El seu nom no figura a la llista de reperesaliats pel regim comunista xinès arran de la revolució, tampoc no hi es entre el nombre de persones masacrades a Tiananmen, ni entre els que van demanar asil polític fora de la Xina.

La revista americana Time va situar a Wang entre els 100 líders i revolucionaris del segle XX, situant-lo al costat d’estadistes com ara Hitler o Joan Pau II; i l’escriptor Stephen Coonts, autor del llibre “Hong Kong“, el cita com el líder d’un grup d’insurgents polítics contra el Gobern comunista.

A l’igual que les aspiracions democràtiques dels estudiants xinesos, la figura de Wang va desaparèixer a l’Avinguda de la Pau Eterna de Beijing, però roman com l’heroi anònim i símbol de la Revolució que van dur a terme  el joves xinesos a la plaça de Tiananmen el Juny de 1989.

via: El Mundo, Wikipedia

Anuncis

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s