La portada més famosa de National Geographic

gula31

Sharbat Gula l'any 1984

 

L’any 1984 la intensitat dels ulls verds i la bufanda roja d’una nena van captivar al mon i es convertiren en tot un  símbol de la misèria i el sofriment del poble afganès.

Sharbat Gula, es la nena de la portada més famosa de la revista National Geographic en els seus 114 anys d’existència. A l’edat de 12 anys, fou fotografiada al per Steve McCurry en el camp de refugiats de Nasir Bagh del Pakistan, durant la guerra contra la invasió soviètica. El fotògraf mai va saber el nom de la nena, però després de buscar-la intensament durant 17 anys la va tornar a fotografiar.

L’any 2002, en el moment en que el fotògraf va retrobar Sharbat Gula, l’Afganistan era un país sotmès als Talibans en guerra contra els Estats Units. La nena, ara una dona tradicional Pashtun de 30 anys, es va casar l’any següent a la fotografía a l’edat de 13 anys i és mare de 3 filles, de les quatre que va tenir. El fotògraf va començar la recerca al mateix camp de refugiats, i gracies a la seva xarxa de contactes, i encara que les possibilitats eren molt escasses, la va localitzar en un poble remot de l’Afganistan, prop del Pakistan.

En el mateix instants que la vaig veure, vaig saber que era ella. Estic absolutament segur. La complexitat de les emocions que expressaven els seus captivadors ulls en la primera fotografia continua en ells. ¿És por, es tracta d’un trauma o d’una vida turmentada? Siga lo que fora, es mol  bonic

En la retrobada amb el fotògraf, Sharbat Gula va confirmar al fotògraf que mai l’havia tornat a fotografiar ningú més. Després d’aconseguir el permís del seu marit, Ramat Gul, Steve McCurry la va tornar a fotografiar.

La Identitat de Sharbat Gula va ser confirmada al 99,9% posteriorment per un programa de reconeixement facial de l’FBI que emprà tècniques de comparació els iris.

zm_zoomin01

Sharbat Gula l'any 2002

 

L’abril de 2004, Sharbat Gula va tornar a ser portada de la revista National Geographic. Amb aquesta nova portada, la revista desmentia una noticia apareguda al diari The Observer, on es deia que la nena localitzada es deia Alam Bibi, era model i la CIA la buscava per una relació amb Bin Laden, al qual suposadament havia donat classes de anglès.

Per National Geographic, Sharbat Gula s’ha convertit en un símbol, per la qual cosa, la Societat Geogràfica creà un fons especial per al desenvolupament i creació d’oportunitats educatives per nenes i dones afganès que posà en marxa amb la col·laboració de les autoritats locals i organitzacions sense ànims de lucre. Forma part d’aquesta iniciativa el documental Nena desapareguda: Misteri resolt“.

Segons Steve McCurry, “aquesta fotografia simbolitza per mi, el trauma i el dolor d’una situació que t’obliga a deixar de sobte casa teua i acabar en un camp de refugiats a centeners de quilòmetres de casa teva“.

Via: National Geographic i El País

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s