Un fotograf tortosí a Mauthausen.

Francesc Boix a Mauthausen

Francesc Boix a Mauthausen

El Camp de Mauthausen disposava d’un laboratori i arxiu fotogràfic per identificar tots els deportats en el moment del seu ingrés, per fer fitxes de identitat o captar imatges de tot el que succeïa al camp. Tots els expedients tenien que estar acompanyats de fotografies. L’arxiu dels expedients estava numerat i ben organitzat.

Els fotògrafs que feien aquesta tasca eren de la SS, encara que també hi treballaven, el Tortosí Antoni Garcia, des de maig de 1941 i el Barceloní Francesc Boix,  des de finals de 1942. La seves feines al camp eren el revelat fotogràfic, tiratge de copies i arxiu. Des del primer moment es van adonar de l’enorme valor que tenia el material custodiat a l’arxiu com a prova dels crims nazis. Gracies a Antoni Garcia i a Francesc Boix, el Camp de Mauthausen és dels més ben documentats fotogràficament del món.

Juntament amb el testimoni dels que hi van ser, el conjunt de imatges han permès il·lustrar i comprendre certs aspectes de la història de la deportació. Les imatges de Mauthausen capten la construcció dels camps, les visites d’alts dignataris i actes oficials del Reich, els deportats, el treball, les víctimes i l’alliberament final. En definitiva, mostren el transcurs de les hores en el dia a dia del camp. Les fotografies mostren una normalitat sense estridències i no hi ha fotografies de violència, apareixen grups de persones, membres de les SS en actituds casolanes, barraques en construcció i, per suposat morts, encara que d’una manera impersonal i asèptica.

Fins l’any 1945, Antoni Garcia i Francesc Boix, amb la seva càmera Leica, varen aconseguir fer i ocultar un important nombre de fotografies que mostraven la realitat del camp i de les practiques d’extermini dels presoners. Posteriorment aquestes fotografies foren tretes i amagades a casa d’una veïna de Mauthausen anomenada Anna Pointner aprofitant un comando de joves republicans que sortien diàriament cap al poble de Mauthausen, reclutats com a mà d’obra per a una fàbrica d’un important home de negocis.

Francsc Boix als Judicis de Nuremberg

Francesc Boix als judicis de Nuremberg

L’any 1946 Francesc Boix fou testimoni en dos judicis contra criminals de guerra nazis, davant del Tribunal Internacional de Nuremberg, i testificà en contra d’alts comandaments Nazis. En la seva declaració foren projectades algunes de les fotografies que havien segut preservades de la destrucció final de l’arxiu de Mauthausen. També va declarar en contra dels nazis al procés americà de Dachau i també allí foren mostrades algunes fotografies.

Després del seu alliberament, Boix va treballar com a fotògraf de la premsa propera al Partit Comunista Francès fins la seva mort a París  l’any 1951, als 30 anys d’edat, de Tuberculosi conseqüència de la seva estada al camp de Mauthausen. Els llibres “Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen“, i “El fotògraf” estan basats en la seva historia.

Antoni Garcia va quedar-se a l’ombra de la història, i sempre va viure turmentat per la duresa dels dies passats a Mauthausen, fins que va morir l’any 2000 a París.

Tres anys després, el seu germà, va participar en un col·loqui organitzat pel Museu del Vent de l’Aldea i va recordar els malsons que sovint el despertaven molts anys després de l’alliberament del camp austríac. Tot i que prenia somnífers, “Antoni no podia deixar de pensar en els deportats que els nazis penjaven o afusellaven a Mauthausen, de vegades organitzant veritables espectacles de l’horror, amb música de banda en directe. Un dia, un campió txec d’atletisme va evadir-se del camp utilitzant una perxa que s’havia fabricat ell mateix. Els nazis van aconseguir enxampar-lo i, novament a Mauthausen, li van prometre que li perdonarien la vida si els demostrava com s’havia fugat”…”El meu germà sempre contava que el txec va aconseguir saltar el mur una altra vegada, però que els nazis no van complir la seua paraula i el van afusellar“. Segons un article escrit per Antoni Garcia l’any 1977, al camp van entrar 49 tortosins, dels quals en van morir 34 i 15 van aconseguir sobreviure.

El 13 d’abril de 2007, l’ajuntament de Tortosa, nomenà la sala d’exposicions de l’Antic escorxador, Antoni Garcia en homenatge a aquest Fotògraf.

Via: MAUTHAUSEN: CRÒNICA GRÀFICA D’UN CAMP, de Pep Parer i Margarida Sala, Wikipedia, Museu de Vent de l’Aldea

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s