Eddie Adams: El General Nguyen Ngoc Loan executant un presoner del Viet Cong a Saigon

La fotografia General Nguyen Ngoc Loan executing a Viet Cong prisoner in SaigonEddie Adams, va ésser uns dels icones de la Guerra del Vietnam.

El General Nguyen Ngoc Loan, de la policia sud vietnamita,  és l’home que té la pistola a la ma, l’altre és Nguyen Van Lem, presoner del Vietcong, capturat pel general i a punt de ser executat. Aquesta operació està emmarcada dintre de l’anomenada ofensiva del TET on el Vietcong acabava de matar 34 persones, les quals eren policies i familiars d’aquests.

Els moviments pacifistes varen agafar la foto com a imatge de la brutalitat d’una gerra sense sentit i la van utilitzar contra el Gobern nord-americà de l’època. Es diu que a conseqüència d’això, el President Lyndon Johnson no va poder renovar el mandat.

De la fotografia, que fou un dels icones de la guerra del Vietnam, l’autor no n’estava d’acord de la interpretació que es feia i sobre la qual va dir:

El general va matar el soldat del Viet Cong; però jo vaig matar al general en la meua càmera. Les fotografies són l’arma més poderosa de la guerra. La gent se les creu, però les fotografies també podem mentir, inclòs sense ser manipulades. Hi han sols mitges veritats.

El que la fotografia no preguntava era: Que hagueres fet tu d’haver segut el general en aquell moment i lloc en un dia de durs enfrontaments, després d’un atemptat i d’haver capturat tu al soldat després d’haver matat a un, dos o tres soldats americans?.

Després de la difusió mundial de la fotografia, AP envià Adams a que acompanyara al general Loan, la qual cosa el feu canviar l’opinió que tenia d’ell:

Aquest tipus és un heroi.
Combatia en la nostra guerra, pel seu poble. Havia ajudat a construir un hospital a Saigon. Acabava d’assistir a la massacre de varis dels seus companys.

Durant la resta de la seva vida, Adams demanà perdó al general Loan i a la seva família pels danys causats. Loan finalment va anar a viure als Estats Units, però sempre fou víctima d’aquella imatge i no va tenir èxit en els negocis que va emprendre, ja que sempre se’l relacionava en el moment que reflexa la fotografia.

Quan el general va morir, a l’any 1988, Adams va enviar flors a la seva família en una nota: Els demano disculpes, els meus ulls estan plens de llàgrimes.

Adams, que en el moment de fer la fotografia treballava per l’agència AP, va morir l’any 1984 conseqüència de la infermetat de Lou Gehrig. Al llarg de la seva carrera va rebre més de 500 premis, entre els qual estava el premi Pulitzer de l’any 1969 per aquesta fotografia i el Robert Capa al 1978, per la seva trajectòria.

via: xatakafoto, wikipedia, El Mundo

Anuncis

One comment

  1. If you do not thoughts, where does one number your site? I am hunting for a great service provider plus your weblog definitely seems to be quickly or higher most of the moment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s