El monjo Thich Quang Duc.

Monjo Budista Tibetà

Thich Quang Duc


Thich Quang Duc
, nascut al 1897, fou un monjo budista vietnamita (més coneguts com Bonzes), que es va immolar fins a morir en un carrer molt transitat de Saigon l’11 de juny de 1963, com a protesta per la manera en que l’administració oprimia la religió Budista al seu país.

Aquest acte fou presenciat pel periodista del New York Times, David Halberstam, el qual ho va explicar en un article de la següent manera;

“Estava veient de nou el senyal….  però un sol cop fou suficient. Les flames estaven sorgint d’un esser humà; el seu cos es consumia lentament, el seu cap ennegria…”

“A l’aire hi havia una olor a carn humana cremada; l’home es cremà ràpid. Darrera meu podia escoltar els plors dels vietnamites que estaven ara a l’entrada. Estava massa sorprès per plorar, massa confós per prendre notes o fer preguntes, a més, desconcertat inclòs per pensar…”

“Mentre es cremava ell mai va moure un sol muscul, no va pronuncià cap soroll, la seua calma exterior en contrast amb la gent que es lamentava al voltant d’ell”.

Després de la mort de Thich Quang Duc, el seu cos fou cremat segons la tradició Budista, durant la qual, el seu cor es mantingué intacte, per la qual cosa, fou considerat com un sant i el seu cor fou traslladat a la cura del Banc de Reserva de Vietnam com a relíquia. D’aquest fet ens ve l’expressió “cremar-se a lo bonze”.

Per cert, Madame Nhu, primera dama del Vietnam, va dir sobre el fet: “aplaudiria per veure un altre espectacle en el qual un monjo es converteix en barbacoa“. A partir de llavors se la va conèixer com la Dama del Drac.

David Halberstam, va rebre el Premi Pulitzer de 1964 per la cobertura de la Guerra del Vietnam.

via: Lumiuca, wikipedia, El País

Deixa un comentari