Yevgueni Chaldej: La Toma del Reichstag

Yevgueni Chaldej, anomenat el Robert Cappa rus, fou l’autor d’una de les fotos més famoses de la segona guerra mundial, considerada l’equivalent rus de Rising Flag on Iwo Jima de Joe Rosenthal. La fotografia mostra el moment en que un soldat rus hissa la senyera de la falç i el martell sobre el Reichstag berlinès, al 1945, i significava la victòria de l’Exercit Roig sobre l’exercit del Tercer Reich.

Chaldej, jueu, va néixer a Ucraïna el 10 de març de 1917, l’any de la Revolució Russa. A l’any del seu naixement la seva mare i son avi moriren assassinats, fet que feu que s’aixoplugués en el Comunisme. Als 13 anys començà a treballar en un laboratori de fotografia, i als 19, amb els seus estalvis i l’ajud de son avia, es va comprar una càmera Leica i va començar a treballar com a fotògraf per l’agència de noticies soviètica TASS, amb la qual va cobrir la segona guerra mundial i la postguerra. Fou a partir del seu treball a la Conferència de Postdam quan es va convertir en el fotògraf oficial de Josef Stalin.

Aquesta fotografia també és famosa pels retocs que va patir, primer degut a la censura, Chaldej va eliminar del negatiu uns dels dos rellotges que duia el soldat que hissa la senyera (per no donar peu a pensar en el pillatge dels soldats russos a Berlín) i després ell mateix en nombroses ocasions, la més celebre fou canviar la senyera perquè aparegues més vistos el símbol de la falç i el martell de l’Exercit Roig.

Si els retocs no foren suficients per treure credibilitat a la fotografia, s’afegeixen els propis orígens de la mateixa, sobre els quals també hi ha misteri.

Una versió ens diu que foren els Sergents Mikhail Alekseevich Egorov (rus) i Meliton Varlamovich Kantariya (georgià), sota el comandament del Tinent Aleksei Prokopevich Berest del 150º Regiment de Rifles del 3er Exercit de Xoc els que planataren la senyera al sostre del Reichstag, la nit del 30 d’abril de 1945. Però, per un altra banda, segons un altra versió, la foto fou pressa un dia després, i el que aguanta la senyera és el Capità Stepan Andreyevich Neustroyev, i durant anys es va creure que van realitzar varies tomes degut a que el capità duia al braç molts de rellotges robats als morts i els hi van fer treure.

Encara que la versió més documentada es la del català Francesc Ripoll, que aleshores tenia 20 anys, i era tinent de la XV Divisió de Voluntaris, amb la qual va arribar a Berlín el 27 d’abril. “La nit del 29 d’abril varem rebre l’ordre d’assaltar el Reichstag. Fou un combat dur ja que hi havia molts soldats de la Gestapo i de la SS i molts d’oficials, lo millor de lo que quedava de l’exercit nazi a Berlín. En unes hores el varem prendre”… “Varem estar allà dalt una mitja hora, seguien els trets dels franctiradors, però quan s’aturaren, varem aixecar la senyera durant uns minuts… tots volíem baixar d’allí pel perill que suposaven els franctiradors”. Del fotògraf diu que “va fer el seu treball en unes condicions molt difícils pels trets i res més. No ens va dir res“. Francesc diu que haver lluitat al bàndol de la Unió Soviètica fou “l’orgull més gran de la seva vida“.

Chaldej, mort el 1997, restà importància a les manipulacions a les que va sotmetre la foto, degut, segons ell, a que “fou una gran fita històrica“.

Via: Elperiodistadigital, elmundo, elpaís.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s