Joe Rosenthal: Raising the Flag on Iwo Jima

Una de les fotos més famoses de la Segona Guerra Mundial és la de Joe Rosenthal que mostra a sis Marines hissant la senyera dels Estats Units al mont Suribachi durant la batalla de Iwo Jima, i per la qual va guanyar el premi Pulitzer de 1945. Raising the Flag on Iwo Jima fa ésser feta el 23 de febrer de 1945 i està considerada com la foto de guerra més important de la història i una de les fotos més reproduïdes del món.

Dels sis soldats que apareixen sols en van sobreviure a la batalla tres (John Bradley, Rene Gagnon, y Ira Hayes) i es van fer molt famosos desprès de que es publicà la foto, però aquesta no fou la primera senyera hissada al mont Suribachi en aquell moment, si no la segona.

La primera senyera fou hissada a les deu del matí i la foto la va fer Louis R. Lowery, un sergent dels marines que treballava per la revista Leatherneck (leatherneck es el mal nom dels Marines).

No està clar perquè van treure la primera senyera per posar-ne un altra, hi ha dues versions, la primera és que la primera senyera era massa petita per ser vista des d’altres posicions dels marines i es va canviar per un altra més gran i la segona, i més estesa, que el Secretari de la Marina James Forrestal (aquí seria el Ministre de Defensa), que estava a Iwo Jima, se la volia endur com a record, cosa que no li va semblar be a Chandler Johnson, comandant del batalló, perquè pensava que aquesta pertanyia als Marines, per la qual cosa la va canviar per un altra per no donar-li al Secretari la primera en hissar-se al mont Suribachi.

No està clar tampoc d’on van treure la segona senyera, però en el moment en que va arribar a dalt del mont Suribachi pujava Rossenthal en la càmera i es va creuar amb Lowery que li va dir que des de dalt podria fer unes fotos maques. Quan aquest va arribar estaven fent els preparatius per hissar-la i Rossenthal va aprofitar per fer la famosa foto. Després per assegurar-se que tindria una foto de l’eben en va tirar una segona.

El motiu pel qual la foto de Rossental es va fer famosa i no la de Lowery fou que el primer treballava per Associated Press, i la seva foto 17 hores després ja estava impresa en molts de diaris, mentre que Lowery treballava per la revista dels Marines. A més, la foto de Rossenthal fou triada pel President Roosevelt pel pòster d’una campanya de recollida de fons per la guerra, la qual cosa encara la va fer més popular.
Dels sis soldats de la foto de Rossenthal, tres (Michael Strank, Harlon Block y Franklin Sousley) formen part dels milers que varen morir els dies següents a Iwo Jima.

De la història de la batalla i del soldats que van lluitar-hi, James Bradley, fill de John Bradley, va escriure el llibre en el qual es va basar la pel·lícula de Clint Eastwood Banderas de nuestros padres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s