Primera fotografia realitzada a Catalunya

La primera fotografia que es va fer a Catalunya (i a Espanya) es va fer a Barcelona el 10 de novembre de 1839. Aquesta primera foto fou realitzada amb la tècnica del Daguerrotip.

Des del lloc on fou presa la primera foto, al 1975 es va posar aquesta placa, commemorativa del 150è aniversari.


La càmera amb que es va fer aquesta primera foto la va portar des de París en Ramon Alabern, juntament amb un daguerrotip de l’església de la Magdalena de Paris. Aquest primera càmera es va vendre a l’Acadèmia de Ciències Naturals i Arts de Barcelona, la qual obrí un curs de formació en que es matricularen quatre alumnes.

El 8 de novembre de 1839 apareix la noticia que s’emprarà en públic la càmera al diari El constitucional. Es va prendre la fotografia de la Llotja i la Casa Xifré, mentre tocava la Banda Municipal de Música. L’exposició per realitzar la foto fou de vint minuts. Aproximadament la primera foto mostrava això (foto de Pere Castaño, a Històries de Barcelona):


Al Pla de Palau de Barcelona va ser tot un aconteixement, amb molta gent seguint el procés de preparació. Dies després el diari El Constitucional, anunciava que es sortejaria la placa el dia 14 i el van vendre butlletes. El guanyador va ser el número 56 i mai més es va saber d’aquella placa. Actualment es considera perduda, però aquell primer equip de Daguerreotip es conserva a l’Academia de Ciencies Naturals i Arts de Barcelona.

De llavors ençà els temps han canviat molt, però pot ser aquest fet va donar abantatge a Barcelona en front de Madrid en ser la ciutat més fotografiada, no ho sabrem mai, però si que és cert que a la pàgina de Flicker hi ha més del doble de fotos de Barcelona que de Madrid.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s