Robert Capa. Mort d’un milicià.

Cordoba, 5 de setembre de 1936, la Leica III de Robert Capa fa la que es considera millor foto de guerra de tots els temps, que capta el precís moment en que una bala mata un milicià del bàndol republicà.

El dia de la fotografia era un dia tranquil, Capa va sortir amb un grup de milicians a fer algunes fotos pels voltants del “Cerro Murciano” a la província de Cordoba, simulant un assalt, quan de repen van sonar dispars i foren atacats per les tropes nacionals.

Al cap dels anys es van obrir diversos interrogants sobre la foto, com ara qui era el milicià de la foto o si la foto era un muntatge.

La identitat del milicià es va descobrir el 1996, 60 anys després de fer la foto, i correspon a Federico Borrell Garcia, fill de Vicente Borrell Casanova i Maria Garcia Ripoll, natural d’Alcoi, que tenia 25 anys al moment de la mort. Era conegut pels seus companys pel sobrenom de “Tanya” i pertanyia a una milícia del sindicat anarquista CNT.

Hi han molts d’estudis publicats analitzant les fotos d’aquell dia, un dels més famosos es el de Robert L. Francks, detectiu en cap del departament de policia de Menphis, el qual a l’any 2002 en base a testimonis, les altres fotos, la posició del soldat i l’expressió de la cara, diu que és pràcticament impossible que sigui un muntatge, ja que reprodueix la posició exacta que els músculs adquiririen en el cas d’una persona que cau ferida de mort.

En un altre estudi realitzat per Luca Pagni, fotògraf i crític de fotografia, defensa que la foto pot ser una reconstrucció històrica i la compara amb “IWO JIMA FLAG RAISING” de Joe Rosenthal, i es pregunta on està el negatiu de la fotografia, que aclariria que no es un muntatge a partir de la mort real d’un soldat, que Capa va captar quan ja era a terra.

Aquest apareix a les vivències d’un soldat del mateix regiment anomenat Mario Brotons, on descriu que el soldat efectivament va morir aquell dia, però per la tarde, després de la sessió de fotografia.

També al llibre d’Arturo Pérez Reberte, “Territorio Comanche“, es cita el possible muntatge de la fotografia, on es fa referència a la camisa blanca d’aquest soldat al camp de batalla, cosa inusual per un bon camuflatge.

L’any 2004 es va dirigir per Jan Arnold (fill d’un reporter de guerra) una pel·licula sobre la fotografia, “Los Heroes nunca mueren” , on curiosament no apareix l’escena degut a que els propietaris, l’agencia Magnum, no van donar la seva autorització.

Actualment hi ha una estàtua del soldat de la fotografia de Capa prop del poble de Pozoblanco, però aquest no és l’emplaçament del lloc dels fets, ja que allí hi ha actualment un camp de golf.

Anuncis

One comment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s