Touching the void

Joe Simpson i Simon Yates són dos escaladors que en una de les seves sortides a l’any 1985 s’enfronten a la cara occidental del Siula Grandes, als Andes peruans, a la Cordillera de Huayhuash, una muntanya que mai ha segut escalada abans.

Van ser tres dies d’ascens sense cap problema, però era l’ascensió més difícil que havien fet fins a aquell moment. Degut a inconvenients que havien tingut a l’escalar una pared de gel, decideixen baixar per una nova ruta, una aresta que els ha de dur en direcció al Yerupajá, però descobreixen que es molt difícil i massa perillosa, per una altra banda, el temps s’està deteriorant.

A Simpson se li congelen els dits i no pot fer tasques complicades. Es llavors quan Yates baixa primer pel costat de l’aresta, troba un tram de neu que el fa caure i es trenca la cama.

Les possibilitats de ser rescatats son nul·les, igualment decideixen baixar junts, encara que, en alta muntanya baixar en algú fracturat es pràcticament impossible, per aconseguir-ho Simpson baixa a Yates de cent metres en cent metres lligat d’una corda. Es fa de nit, però segueixen baixant, sense veure-ho Yates passa per sobre d’un badall de gel tapat per la neu, es trenca la crosta de sobre i es queda penjant sense cap possibilitat d’agafar-se a cap banda, mentre el seu company aguanta tot el pes assegut a la neu. Es en aquells moments quan Yates pensa que cauran els dos al vuit i decideix tallar la corda.

Simpson cau des d’una gran alçada però sobreviu, llavors comença la seva batalla per la supervivència. Durant quatre dies sense menjar ni veure aconsegueix arribar arrastrant-se al camp base.

A partir d’aquesta aventura Joe Simpson va escriure el llibre “Touching the void” (Tocando el vacio) en el que es basa la pel·licula del mateix nom filmada l’any 2003 i dirigida per Kevin MacDonald.

Per cert, sabeu que li va dir Simon Yates a Joe Simpson al camp base la nit en que va arribar?

Me salvaste la vida, ¿sabes? Aquella noche debió de ser terrible para ti. No te culpo. No te culpo. No tenías alternativa. Lo entiendo, y también entiendo que creyeras que yo estaba muerto. Hiciste todo lo que se podía hacer. Gracias por bajarme de la pared.” (p. 163 del llibre).

Joan Forés

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s