La oferta de feina d`Ernest Shackleton.

Es busquen homes per a un viatge perillós. Sou baix. Fred extrem. Llargs mesos a la més absoluta foscor. Perill constant. No es segur de que tornin vius. Honor i reconeixement en cas d’èxit“.
Aquesta és la transcripció de la oferta que Ernest Shackleton va publicar l’any 1914 als diaris de l’època, on buscava voluntaris per fer la seva tercera expedició a l’Antartida.

Del 13 de novembre fins al 24 de febrer de 2008 es celebra a Barcelona, dins del marc de l’Any Polar Internacional 2007 – 2008, l’exposició “Atrapados en el hielo. La legendaria expedición a la Antártida de Shackleton”.

Aquesta exposició està basada en el material obtingut pel fotógraf Frank Hurley, el qual formava part de l’expedició de 26 homes que van sortir en direcció a l’Antartida l’1 d’agost de 1914 a bord de l’Endurance (Resistència). L’objectiu era ser els primers en travessar els 2900 km de d’Antàrtida, ja que pocs anys abans ja que el norrueg Amunsen s’havia avançat en ser el primer d’arribar al Pol Sud.

Al gener de 1915 , el gel bloquejava a l’interior de d’Antàrtida l’Endurance, a l’octubre l’afonava i a l’Abril de 1916, després d’estar quasi be dos anys atrapats pel gel i sense cap possibilitat de ser rescatats, els homes embarcaven en dos bots salvavides i els pocs queviures que podien transportar cap a l’illa Elefant, on arribaren al cap de sis dies de dura navegació.

Allí, Shackleton i cinc mariners més, es van embarcar en un dels bots cap a l’illa de Geòrgia del Sud, a 1300 km de distància, en una travessia de 17 dies. En arribar a l’illa, en les últimes forces van fer una travessia de punta a punta de l’illa, en que van trigar 36 hores, per arribar als ports baleners amb l’ajuda dels quals, al cap de quatre mesos va poder tornar a l’illa Elefant per rescatar al seus homes. Tots els mariners de l’expedició van tornar vius a Londres.

De la gesta de Shackleton i d’aquests mariners es diu que és una de les més heroiques i extraordinaries que hi ha hagut mai, i de Shackelton, que els que el coneixien “l’admiraven per la seua llibertat d’esperit i el gust per l’aventura. Va córrer molts de riscos i unes quantes vegades es va equivocar en les seues decisions però sempre va posar el benestar de la seua tripulació per sobre de tot”.

El setembre de 1921 Shackleton va sortir de Londres en una expedició cap al Pol Nord, en el trajecte de la qual va morir d’un atac al cor. Varis del homes que el van acompanyar en l’expedició a bord de l’Endurance, en tornar a Londres es van unir a l’Exercit Britànic i van morir mesos després a les trinxeres, dins del marc de la Primera Guerra Mundial.

Més informació a:
http://es.wikipedia.org/wiki/Ernest_Shackleton

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s